Marcali Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központ | 8700 Marcali, Dózsa Gy. u. 9.

Telefon: 06 85 / 510-355

TOP-7.1.1-16-H-024-5 – Jót tenni jól Marcaliért

Jót tenni jól Marcaliért

A projekt címe: Jót tenni jól Marcaliért

A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-024-5

A kedvezményezett neve: Marcali Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központ

Szerződött támogatás összege: 4.440.000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Tervezett befejezés dátuma: 2022.01.31.

 

A projekt céljai és tevékenységei:

Átfogó céljai: A projekt célja Marcali város lakosságának önkéntes programokban való részvételének aktivizálása, az önkéntesség népszerűsítése, a helyi lakosság érzékenyítése a speciális élethelyzetű csoportok elfogadása iránt. Elengedhetetlen a városban az összetartozás, a közösségi szellem, lokálpatriótizmus erősítése, amelyek önkéntes programokon való részvétellel megvalósíthatók.

Speciális célok:

 1. Közösségi kohézió erősítése.
 2. A helyi közösségi kultúra, identitás fejlesztése.
 3. Partnerségi program kialakítása.

Az elérendő célokhoz szükséges fő tevékenységek:

 1. Önkéntes alapozó menedzsment képzés szervezése, elvégzése a partner szervezetek delegált tagjaival közösen.
 2. Önkéntes haladó menedzsment képzés szervezése elvégzése a partner szervezetek delegált tagjaival közösen.
 3. Önkéntesség népszerűsítését, a társadalmi különbségek mérséklését célzó program szervezése, lebonyolítása.
  – A Marcali Szabadtéri Színpad nézőterén lévő fapadok felújítása.
  – SZESZK Idősek Otthonában virágoskert kialakítása, padok festése.
  – Városi séta két alkalommal Marcali Város közterein.
  – Projektzáró bográcsozás az idősek nappali ellátását biztosító Gondviselés Házában (Marcali, Szigetvári u. 1.)

A projekt rövid, szöveges ismertetése

A projekt a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában foglalt célok közül hozzájárul a közösségi kohézió erősítéséhez, a helyi közösségek közötti partnerségi program kialakításához.

Közösségi önképzési folyamatok helyszínnel és programokkal történő támogatása révén erősödik a közösségi kohézió a városban.

A projekt megvalósítása során két önkéntes képzés kiszervezése valósul meg. Az önkéntes alapozó- és haladó képzések során hasznos tudást szereznek a résztvevők, ezáltal motiváltabbak lesznek a civil és közösségi aktivitás növelésére, társadalmi párbeszédre.

A városi sétákba bevonjuk a speciális élethelyzetű családokat is, ami az előítéletek csökkentését célozza meg. A séták során a helyi identitás erősödik, megismertetjük a résztvevőkkel Marcali Város kulturális – és sportlétesítményeit.

Az önkéntesség népszerűsítésével a társadalmi különbségek mérséklődnek.

A Facebook oldal létrehozásával a kommunikációs csatornák fejlődnek, a speciális élethelyzetű családok izolációja csökken. A világháló használatával könnyebbé válik a kapcsolatfelvétel azok között, akik önkéntes munkájukat ajánlanák fel, vagy mások valamilyen szolgáltatást szeretnének igénybe venni, adományt felajánlani/elfogadni.

 

Megvalósult programjainkról röviden és képekkel:

 

Önkéntes alapozó és haladó menedzsment képzés

A képzés célja az önkéntesség népszerűsítése, szakmai együttműködés keretében. Szakmai partnerszervezeteink: a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, a Ziehl-Abegg Kft és a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének Marcali Csoportja volt. A képzésnek a Marcali Kulturális Korzó adott helyt, technikai eszközöket bocsátott az előadók részére, illetve a képzés teljes idejére catering szolgáltatást biztosított a Mester Cukrászda és Étterem.

A részt vevők a képzés elvégzéséről tanúsítványt vehettek át.

 

SZESZK Idősek Otthonában virágoskert kialakítása, padok festése:

Önkéntes munkával az idősek által használt padok felújítása valósult meg. A részt vevők számára a társadalmi értékek, a szolidaritás erősítése, más korosztályok megismerése, velük való bánásmód megtapasztalása, illetve a bentlakók számára a társadalmi izoláció csökkentése volt a cél.

 

Városi séta két alkalommal Marcali város közterein:

Szeptemberi séta a Nagypincéhez

2021. szeptember 11.-én könnyed sétára vártuk a város lakosságát, melyen szép számmal megjelentek azok, akik még ki akarták használni a szeptemberi jó időt. A Berzsenyi lakótelepen át a Boldog Gizella templomnál megpihentünk, ahol megnéztük az oltárképet, és Kling József fából faragott képeit. A templom előtt Szent Kristóf szobra előtt elhaladva indultunk tovább a Marcali-hát domborulatai felé. Az első útelágazásnál elértünk a Horváth kereszthez, majd utunk végén megérkeztünk a Nagypincéhez, ahonnan megcsodáltuk a Balatoni panorámát.

Őszi séta a városban

2021. október 29-én Marcali város lakosságát egy kis sétára invitáltuk. A péntek délután megtartott sétán sokan részt vettek. A séta célja a lakosság figyelmének felhívása volt az egészségmegőrzésre. A séta során a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének Marcali Csoportjának vezetője tájékoztatta a részt vevőket, hogy milyen nehézségekkel küzdenek a mozgáskorlátozottak.

 

Projektzáró bográcsozás az idősek nappali ellátását biztosító Gondviselés Házában:

Az esemény célja a személyiségfejlesztő-érzékenyítő, önkéntességet fejlesztő programok megvalósításának értékelése, a tapasztalatok átbeszélése, kötetlen formában egy finom bográcson főtt étel elfogyasztása közben.

Megszakítás