Tájékoztató a háztartási munkáról

Tájékoztató a lakosság részére.

Moderátor: Családgondozók

Avatar
Marcali családgondozó
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2014.02.27. 15:05
Város: Marcali
Foglalkozás: családgondozó

Tájékoztató a háztartási munkáról

Hozzászólás Szerző: Marcali családgondozó »

A SZOCIÁLIS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT
TÁJÉKOZTATJA A TISZTELT LAKOSSÁGOT

A háztartási munka alapvető szabályairól


A Járási Hivatal a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultság feltételeinek fennállását évente legalább egyszer felülvizsgálja.
Az ellátás tovább folyósításának feltétele, hogy az ügyfél a felülvizsgálat időpontját megelőző egy éven belül legalább 30 nap időtartamban:
 • közfoglalkoztatásban, vagy
 • munkaerőpiaci programban, vagy
 • egyszerűsített foglalkoztatásban, vagy
 • 6 hónap időtartamra meghirdetett képzésben vegyen részt, vagy
 • önkéntes munkát végezzen.
Ha az ügyfél ezek közül egyiket sem tudja teljesíteni, lehetőség van háztartási munkában való foglalkoztatással is összegyűjteni a 30 nap munkaviszonyt.

Háztartási munka
Kizárólag az ügyfél és a háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló következő tevékenységek értendők ide: lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

Bejelentés
A foglalkoztató nem lehet közeli rokon!
A háztartási alkalmazott a munkavégzés megkezdése előtt néhány nappal a foglalkoztató köteles bejelenteni a NAV-nak a következő adatokat:
 • a foglalkoztató adóazonosító jelét,
 • a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét,
 • a tényleges foglalkoztatás kezdő napját.
A bejelentési kötelezettség teljesíthető:
 1. elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül a 15T1043H jelű bejelentő és változás-bejelentő lapon, melyet közvetlenül elérhet az alábbi linkre kattintva:
  http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/ny ... 1043h.html
 2. telefonon keresztül a 185-ös telefonszámon
Regisztrációs díj
A foglalkoztatónak háztartási alkalmazottanként havonta 1000 Forint összegű regisztrációs díjat kell fizetnie. A befizetést minden hónap 12. napjáig kell teljesíteni. (A regisztrációs díj összege független attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt foglalkoztatás.)
A díjat a „NAV Háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díj bevételi számlára” - 10032000-01076215 - történő utalással, vagy csekken, illetve az adóhatóság ügyfélszolgálatain, bankkártyával tudja megfizetni.

A háztartási alkalmazottat szolgáltatásáért kereset illeti meg, mely után nem kell adót fizetni, így azzal összefüggésben bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem a foglalkoztatottat nem terheli.
A háztartási alkalmazottnak a bevétel megszerzése időpontjában igazolást kell kérnie a foglalkoztatótól, amelynek tartalmaznia kell − többek között − a foglalkoztató és az alkalmazott adatain kívül a foglalkoztatás kezdő időpontját, a kifizetés összegét és időpontját, a hónapban munkavégzéssel töltött napokat, valamint a foglalkoztatás helyét.
Az igazolás letölthető intézményünk honlapjáról (http://www.szocialiskozpont.hu), illetve az adóhatóság ügyfélszolgálatainál is lehet kérni.
Az igazolást célszerű két példányban kitölteni. Az egyik példányt le kell adni a Somogy Megyei Kormányhivatal Marcali Járási Hivatalánál (8700 Marcali, Petőfi u.14.), a másik példány az ügyfélnél marad.

További információt a Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatánál kérhet személyesen (Marcali, Dózsa Gy. u. 9.), vagy telefonon (85/510-355).
Csatolmányok
Tájékoztató a háztartási munkáról.pdf
(78.26 KiB) Letöltve 775 alkalommal.
Magdus73@gmail.com

Re: Tájékoztató a háztartási munkáról

Hozzászólás Szerző: Magdus73@gmail.com »

Jasz nagykun szolnokmegyeieknek hovakell leadni a haztartzasimunka igazolast
Avatar
Marcali családgondozó
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2014.02.27. 15:05
Város: Marcali
Foglalkozás: családgondozó

Re: Tájékoztató a háztartási munkáról

Hozzászólás Szerző: Marcali családgondozó »

Tisztelt Érdeklődő!

Az igazolást a területileg illetékes Járási Hivatalnál kell leadnia.
Válasz küldése